08. 03. 2012.

Baklava s jabukama

Sastojci:

  • 500 g listova za savijaču
  • 150 g oraha
  • 1,5 kg jabuka
  • 0,5 dl ulja


Preljev:

  • 250 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 3 dl vode
  • 1 žličica cimeta

Priprema:

Oguliti i naribati jabuke. Umješati u njih nasjeckane orahe. U nauljenu posudu za pečenje staviti dva lista tijesta za savijače koje premažemo mlakom vodom pomiješanom s uljelm. Na njih rasporedit dio preljeva. Prekriti sa dva nova lista, na njih staviti preljev, i tako slagati izmjenjujući tijesto i preljev dok sve ne potrošite, završiti sa tijestom.Premazati vodom i uljem, razrezati po vrhu na željene oblike (rombove, trokute i sl.) i staviti peći na oko pola sata na 200 stupnjeva.Zaliti preljevom još dok je vruće i pustiti  da se preljev upije.Za preljev pomiješati sve sastojke i dobro ih prokuhati.