05. 02. 2012.

Punjene tikvice

Potrebno:

  • 1 velika tikvica (zukini)
  • 200 -250 gr riže
  • 500 gr mljevenog mesa
  • 200 gr sosa od paradajza
  • 200 gr ribanog sira za posipanje
  • 1 velika glavica luka
  • bijeli luk(po želji)
  • so,biber ,vegeta

Način pripreme:

Tikvicu  oguliti i isjeći po želji ili po dužini na 2 dijela ili na kolutove .Odstraniti sjemenke i jedan dio tikvice  koji ćete sitno isjeckati i dodati mesu.Luk isjeći i prepržiti na ulju te dodati i meso i njega malo prepržiti .Rižu skuhati i pomješati je u meso i luk te dodati začine i sos od paradajza . Puniti tikvice  i redati ih u namašćenu vatrostalnu posudu , ostatk rize i mesa rasporedidi oko tikvica po posudi,posuti sa ribanim sirom i peći oko 45 min lagano na 180 °C.Prijatno !!!

Nema komentara:

Objavi komentar