21. 01. 2012.

Punjeni šampinjoni

Potrebno: 

  • 10-12 velikih šampinjona
  • 300 gr pilećih prsa
  • 200- 250 gr riže koja se ne lijepi
  • 1-2 kašike ajvara
  • 150 ml slatke pavlake
  • so, vegeta, biber
  • 2-3 kašike ulja

Priprema: 

Šampinjone oprati i izvaditi korijen. U dublju zdjelu sitno isjeckati korijenje od šampinjona, pileća prsa te dodati opranu rižu , ajvar začine. Sve dobro izmješati i filovati šampinjone sa ovom smjesom. Poredati u dublju tepsiju ali ne jednu do druge nego odmaknuti malo. Ostatak smjese rasporediti izmedju šampinjona. Zatim preliti vodom da skoro prekrije šampinjone. U zagrijanoj rerni pecći ca. 30 min. S vremena na vrijeme dodavati jos vode ako je potrebno. Na kraju pustiti da uvrije a zatim preliti sa pavlakom. Jos malo zapeći i izvaditi da se ohladi.Po želji staviti i parmezan sira zajedno sa pavlakom.Prijatno !!!

Broj komentara: 6:

  1. Predložili ste preveliku količinu vode. Za 30 minuta, pri temperaturi od 200 stepeni, nemoguće je da uvri tolika voda, a kamoli da dođete u situaciju da dodajete još vode. Pritom treba imati na umu da šampinjoni takođe ispuste određenu količinu vode... Dakle, najbolje ih je na početku preliti jedva do jedne trećine njihove visine u tepsiji, a onda po potrebi dolivati toplu vodu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Problem je sto svako pokusava da bude Foud Blocker i glumi strucnjake. Ka dvidim u receptu da pere sampinjone odma znam da se radi o diletantu.-Sampinjon seNIKAD ne pere vec se cisti cetkicom ili vlaznom krpom. Kod pranja upije toliku kolicinu vode da vise nemas normalan sampinjon vec poplavu od vode,,to je osnovno sto se mora znati..

      Izbriši
  2. Mozda je tolika kolicina vode zbog riže koja ce je upiti

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa šta sad,treba li toliko vode ili ne?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja bih samo upozorila na to da se gljive nemogu nije da nemogu nego nije zdravo podgrijavati pa prema tome odredite koliko gljiva vam treba a i fila i koliko vode.

    OdgovoriIzbriši
  5. Od kako sam pocela sa kuhanjem jedanput nedeljno koristim gljive(sampinjone) i bukovacu. Ako ih pecem i ako ostanu za drugi obrok, koristim ih hladne. Medjutim, ako pravim sos, supu, paprikas, ili samo dinstam,,normalno ih zagrijavam za drugi obrok i nikada nisam imala neke negativne nuspojave zbog toga.

    OdgovoriIzbriši