21. 01. 2012.

Pogače sa špinatom

Potrebno za tijesto:

  • 500 gr brašna,1 jaje+1 bjelanjce
  • 2 kašike jogurta,50 gr putera
  • 1 dl mljeka,30 gr svježe germe (kvasca)
  • 1 kašika maslinovog ulja,so, malo vode

Fil:

  • 500 gr špinata,200 gr svježeg sira (može i ovčiji)
  • mala glavica luka,so,biber,do-do začin
  • žumance

Način pripreme:


Tijesto: U brašno staviti so, jaje, bjelanjce, puter, jogurt te dobro izmješati. U mlako mljeko dodati germu (kvasac) sasuti u tijesto i izmješati. Ako je pretvrdo dodati malo mlake vode. Tijesto treba da je malo tvrđe od tijesta za jufke. Kad smo dobro ujednačili, dodati maslinovo ulje i još jednom dobro izmješati. Ostaviti oko 40 min. na toplom mjestu da nadođe.

Fil: U međuvremenu oprati špinat i sitno ga isjeckati. Luk takođe isjeckati sitno ili ga izrendati. Luk malo prepržiti na ulju, te dodati špinat. Pržiti dok voda, koju špinat pusti, ne uvrije. Sklonuti sa vatre i malo ohladiti, te dodati sir, so, malo bibera, do-do začin(vegetu) i dobro izmješati.

Filovanje:
Posuti malo brašna na mjesto gdje želimo da pripremamo tijesto. Prevrnuti posudu sa tijestom da tijesto ispadne. Sa nožem sijeći komade srednje veličine. Oblikovati kugle, veličine manjeg jajeta. Izvaljati okruglo valjkom, veličine kao tanjur za desert. Na polovicu stvaljati fil, s time da ne stavljamo skorz do krajeva, nego ostavimo ca. 2cm sa strana prazno. Okolo premazati sa kistom i vodom da se bolje zalijepi. Prebaciti prazni dio preko filovanog tako da dobijemo polukrug. Obli dio ispretiskati sa viljuskom, da se zalijepi. Slagati na pleh te na kraju premazati sa žumancetom.  Zagrijati rernu na 200C° i peći dok ne dobije zlatnu boju, ca.oko 15 minuta. Ka izvadimo iz rerne, kretko prekriti sa čistom krpom da malo omekša. Servirati toplo ili hladno. Idealno za putovanje, a može se filovati i sa mesom. Prijatno!!!

Nema komentara:

Objavi komentar