20. 01. 2012.

Norveški krompir

Potrebno:

  • krompir po zelji 
  • vrhnje za kuhanje –jedno pakovanje 
  • sir edamer 
  • bijeli luk u prahu 
  • sol
Priprema:
-izrezati krompir na krugove i kuhati u slanoj vodi 
-u tepsiju ( vatrostalna super zbog izgelda i dekoracije ) poredati jedan red krompira,sir edamer (izrendan),biljeog luka u prahu,pa krompri,sve ovo preliti vrhnjem za kuhanje i posuti parmezanom 
-peci na 180 C oko 40 minuta
Prijatno......

2 komentara:

  1. Ima malo gresaka u receptu ali je verovatno dobbar ovakav kakav je :)Naime,tu slatku pavlaku treba pomesati sa biberom,vegetom i belim lukom pa dodati gustina.Ugrejati zajedno sa krompirom da se zgusne pa staviti u vatrostalnu posudu i narendati sir odozgo.Ne pece se toliko jer je krompir vec kuvan i isecen na ploske,samo sir treba da se otopi i dobije zlatno zutu boju.Servira se uz meso i salatu.Inace se zove "Gratinerte poteter". :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sta se podrazumjeva pod jednim pakovanjem vrhnja za kuvanje? koja je to kolicina? I na koju kolicinu krompira? otprilike

    OdgovoriIzbriši