20. 01. 2012.

Mantije

Tjesto za koru: 

  • 1 kg brasna
  • 1/2 l mlake vode
  • kasicica soli

Za punjenje: 

  • 1 kg mljevenog teleceg mesa
  • 4 glavice isitnjenog crnog luka
  • so, biber ,Jogurt
  • 250 grama maslaca

Priprema: 

Brasno, mlaku vodu i so zamjesiti u glatko tjesto, u obliku lopte, i pustiti da odstoji pola sata. Tjesto poslije premjesiti jos jednom, i pustiti da odstoji jos sat vremena kako bi nadoslo. Za to vrijeme napraviti smjesu za punjenje: dobro pomjesati mljeveno telece meso, sitno isjeckani crni luk, so i biber. Kada je tjesto naraslo, podjeliti ga na tri djela u obliku lopte. Svaku loptu razvuci u veliku tanku koru, preliti je rastopljenim maslacem. Kore stavlati jednu na drugu i puniti.


Punjenje:Ivice kore puniti smjesom od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera. Potom, koru saviti u rolnu. Rolnu sjeci na male komade, velicine 2 cm. Te sitne komade napunjene kore sa obe strane saviti, tako da svako parce bude dobro zatvoreno. Sve poredati u podmazan pleh. Mantije onda poprskati maslacem, i peci u jako zagrijanoj rerni (na temperaturi od 250 stepeni), dok ne porumeni. Kada porumene, smanjiti temperaturu i dalje peci, dok mantije ne postanu hrskave . Preliti ih jogurtom, vratiti u rernu i peci jos 10 minuta. Mantije mozete sluziti uz jogurt. Prijatno !!!

Broj komentara: 28:

  1. Hvala Vam na receptima koje smo mi same propustile da preuzmemo od nasih majki!Potrebno je samo zatvoriti oci i utonuti sa mislima u djetinjstvo!

    OdgovoriIzbriši
  2. sa jogurtom,pomesati i bijeli luk i preliti ih,bice mnogo ukusnije

    OdgovoriIzbriši
  3. od cega je tijesto naraslo ako nema kvasca ili praska za pecivo??

    OdgovoriIzbriši
  4. Ni meni nije jasno što treba čekati da nadolazi(nema kvasca ni praška u receptu).

    OdgovoriIzbriši
  5. Vecini recepata nesto nedostaje... pa cak i kvasac tjestu koje treba da odstoji da bi nadoslo!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. tijesto mora da odstoji jedno izvjesno vrijeme

    OdgovoriIzbriši
  7. Tijesta kao i za savijacu/burek/pitu treba da odstoji kako be se lakse razvlacilo/razvijalo bez obzira sto nema u njemu germe/kvasca. Mislim d aje recept ispravan.
    Tijesto sto duze stoji odmara je puno lakse obradjivati da nebi pucalo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Nemoj da se pravite G.... ,dobro znate sta je mislila stim da kaze;da tijesto nadode;,,,,,,

    OdgovoriIzbriši
  9. Da li može samo malo preciznije da se objasni postupak filovanja čitave kore i sečenja na te male delove?

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja kada ih polijem mlijekom ja ih nevracam opet u rernu, budu puno ukusnije, korica bude istovremeno hrskava i mekana.. Perfektno!

    p.s za jos bolji ukus stavim bijeli luk i malo soli u jogurt sa kojima prelijevam mantije!

    OdgovoriIzbriši
  11. moje su lepse ,lisnatije i obavezno koristim maslac
    a sece se pomocu kotura za picu na kockice u sredinu se stavlja mese i uvuje kao pismo potom redja u podmazan pleh.lepse je kada se sastavljeni krajevi okrenu na gore i dobro namasti ,visak masnoce se moce po pecenju iscediti.prijatno

    OdgovoriIzbriši
  12. U pite se ne stavlja kvasac ili prasak za pecivo,a testo se ostavlja da ostoji,da bi se opustilo/Ako kome ne odgovara,moze pokusati odmah da tanji testo,pa ce videti da li moze(tada ce mu biti jasno zasto se ostavlja da "nadodje".

    OdgovoriIzbriši
  13. pa vidi se da ima dosta neukih domacica,podrazumeva se da i takva testa moraju da odmore i to u zavisnosti da li se mesi sa hladnom ili toplom vodom ,ukolko se radi hladnom vodom treba i par sati da odstoji sto opet zavisi i od temperature vazduha u prostoriji

    OdgovoriIzbriši
  14. da, moraju da odmore, ali ne narastaju!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. ne razumijem kako treba stavljati kore jednu na drugu, nisam ovo nikad pravila ali sam jela, moze li mi neko ovaj postupak malo objasniti, hvala!!

    OdgovoriIzbriši
  16. kada tijesto ,,odmara,, ili ,,nadolazi,,--treba ga posut sa malo brasna-inace ce se uhvatit tanka kora--sto ce pokvarit jufku ptilikom razvijanja (razvlacenja )......probajte kore staviti jednu preko druge tako sto razvijenu koru prebacite preko oklagije i pazljivo je nanesite na donju koru---poslije rukama izjednacite krajeve.

    OdgovoriIzbriši
  17. ok, probat cu, puno hvala!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Za anonimnu sa g i tackicama:"Nevaspitana si,odmah se zna ko si,a hoces recept ,g.....

    OdgovoriIzbriši
  19. Zašto morate odma da se svadjate, bože sačuvaj i na kuharskoj stranici gdje čovjek pomisli da najmanje ima živčanih kuhara ili kuharica, smirite živce pojedite koju mantiju na svoj način kako god jih budete spremale. Ja sam imala priliku da vidim svoju komšinicu koja je iz Crne Gore inače kako jih ona pravi ona tjesto razvuče ko za pitu i poreda meso ko za uvijani burek, uvije meso u tjesto i onda jih sječe na male komadiče poreda u tepsiju i tako peče i na kraju zalije jogurtom. Uživajte i bez svadje ;)

    OdgovoriIzbriši
  20. da bi testo bilo hrskavije moze ovako da se pravi kada dodjete do tri jufke tri kasike prezenta sa tri male kasike brasna izmutite i premazite tri jufke koje ste prethodno malo oklagijom rastanjili kao palacinke deblje i tako da stoji sve dok testo nepocne da se tegli. Kada rasteglite tu jednu palacinku ugrejte prezent i vrelim ga kasikom prelivajte kao da ga prskate tako ce biti hrskavo. Toliko za sada a ukoliko vas interesuje kako se testo pravi imam svoj nacin gde ulogu igraju samo prsti

    OdgovoriIzbriši
  21. Savrseno! sve pohvale. Ko je podijelio recept..... prelijepo i ukusno.... pozzzzzz

    OdgovoriIzbriši
  22. Moja baka,a sada i majka su iz Crne Gore,iz Podgorice,i one prave prazne mantije,tj.nema nikakvog fila ,ni od mesa,ni od sira.Onda pecene mantije stave u jedan lonac ili serpu i preliju sa domacim kiselim mlekom,a moze i jogurtom.Kad odstoji neko vreme,mantije ce upiti mleko.Pri sluzenju,moze se dodati jos jogurta ili kiselog mleka.
    PRIJATNO !

    OdgovoriIzbriši
  23. Postovane Domacice,Hvala vam na objasnjenju kako se prave Mantije.Ali ovaj recept iz Crne Gore mislim da je proistekao iz duboke vere u Boga.Cesto je govoreno da je hrana Isusovo telo a pice Isusova krv.Ako jedes mnogo toga njega ce to da boli.Vera je bila jako izrazena u staro vreme i Isus se postovao.Zato su pravljene prazne Mantije ali ne zato sto su ukusnije od obilatog fila i zacina.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  24. draga gospodjo hvala vam na receptu nisam pravila nikad ali cu probati pozdrav sanja

    OdgovoriIzbriši
  25. .. da bi tijesto "nadoslo" netreba kvasac - u prijevodu to znaci da se tijesto ostavi da "odmori" ;)

    OdgovoriIzbriši
  26. Boze svasta. Dalmatinka sam razvijam kore bez probla
    Ovo nikada nisam radilaesom ali napraviti cu ovu Sunotu
    Nemojmo se vrijedjati I trositi energiki na tko je tko Trosimo energiju u kuhinji I dijelimo recepte
    Dobre domacice znaku da u ovaj recept ne ide ni prasak a ni kvasac
    Hvala na receptu
    Radujem se svalom

    OdgovoriIzbriši
  27. zdravo domacice. ja sam pravila po receptu stare kosovarke,testo se zamesi kako je vec gore navedeno.Ja testo podelm na cetiri dela.Prvu loptu podelim na petnaest manjih loptica,i razvijem ih velicine manjeg tanjirica.Rastopim maslac, ulje i svinjsku mast(sve iste kolicine).na prvu koricu staviti supenu kasiku masnoce odozgo staviti drugu koricu i dobro zatvoriti ivice.Nastaviti redjanje jedno na drugo zarvarajuci ivice,ostaviti sastrane da se testo odmori.Postupak ponoviti sa ostale tri lopte.Uzeti prvu namazanu koru i razvuci u pravougaoni oblik debljine 3 mm,seci na kocke 5x5mm.Fil staviti na sredini i preklapati suprotne krajeve.Redjati u podmazann pleh tako da sastav krajeva budu okrenuti nadole.Napomena: pre pecenja preliri mantije sa dve sake vode da bi bile hrskave.PRIJATNO i svako dobro

    OdgovoriIzbriši