20. 01. 2012.

Lisnata pogača

Potrebno:

  • 2 jaja
  • 1 bjelance
  • 2 germe
  • pola litre mlijeka
  • malo soli
  • 1 puter
  • 1 kg.brasna

Priprema:

U mlako miljeko pokiseliti germu dok ne nadode 
-izmutiti jaja,dodati soli,brasno i zakuhati s mlijekom i germom,i dodati vode po potrebi 
-treba da odstoji sat vremena,poslije razvaljati tijesto 3 cm debljine i po povrsini razmazati 1/3 putera i urolati,ostaviti da stoji 
-tako ponoviti s puterom jos 2 puta 
-razvaljati tijesto rukama da izgleda kao strudla prosjeka 5 cm,rezati sirine 3-5 cm i redati po tepsiji,peci na 180 C 
-imat ce izgled razcvjetale ruze .

Broj komentara: 17:

  1. OOOOOOOOOOOO, da vrlo cesto je radim, nemoguce je odoljeti ne pojesti je dok je svjeze pecena, samo da se malo ohladi, njam...........

    OdgovoriIzbriši
  2. Dva kvasca je jako puno na ovu kolicinu brasna ako jedan kvasac ima 40 grama.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mora biti jako dobro....svakako ću isprobati , pa mogli bi i vi :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zakuhati ;) iliti zamijesiti . U Bosni se Kruh kuha a Kava pece ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. " zakuhati" Koja mudrost, kad se borimo da nebi naucili ciju drugu rijec ili obicaj: Znadete li da je znanje najvece bogatstvo na svijetu, a pogotovo jezika.. Vi maloumni borite se dalje, da nebi upotrijebili kohu; Hrvatsku.. srbsu.. bosansku..makedonsku..ili mozda kinesku, japansku,romsku... i t d. mozda ce vam zapeti za jezik!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja ovo ne razumijem Sa buterom.Premazem jednom pustim da stoji i kako onda mazati buter ponovo?
    Kako razvaljati 1 kg tijesta rukama

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šta tu nije jasno... To ti je prosto ko pasulj... Samo malo mozak uključi

      Izbriši
  7. Ukljuci ti svoj pa objasni

    OdgovoriIzbriši
  8. poslije prvog premazivanja ostaviti tijesto da malo odstoji zatim ponovo razvuci OKLAGIJOM iponovo premazati....tako dva pota.a sto se tice obrade tijesta rukama na kraju sasvim jednostavno...pobrasnite radnu povrsinu na nju stavite tijesti i rukom formirajte rolat ne previse debeo i ne previse kratak...i to je to...prijatno

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav svima, znali neko objasnit kad se tjesto sjece i formira u krugove. poslje prvog ili treceg mazanja masnocom? Hvala unapred

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja bih to rađe premazala sa čvarcima, može i dinstani crv.luk,a može i kombinacija luka i čvaraka...mašta može svašta..mmm, mljc!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ove strudlice u tepsiji zovu se Masna pogaca. Pravi se tako sto se stavi pakovanje kvasca od 40.gr u malo mlijeka sa kasikom brasna i malo secera da tijesto pocne da raste. Ztim zamijesi se sa tri jaja i pola litra mlijeka mala kasika soli i predhodnim sastavom od kvasca. Sve to dobro umijesiti razviti tijesto uz stalno premazivanje tijesta nakon svagog razvijanja. Savijati u vidu knjige. Moze se rolati,a moze seitako peci.Predhodno premazati sa zumancetom

    OdgovoriIzbriši
  12. Zaboravila sam napisati da se margarin pjenasto umuti njime premazuje tijesto. Kad se tijesto stavi u pleh za pecenje,potrebno je malo ostaviti da poraste,a prije toga premazati sa zumancetom i mao butera. Moze se posuti sa susamom. Sluzi se kao predjelo sa raznim namazima,a najbolje prija sa jagnjecim pecenjem i onom vodom od jagnjeceg mesa.Izvinjavam se na greskama. zurim.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kafa,kava ili kahva se u Bosni "pece" zato sto se stavi u džezvu pa malo na vrucu ringlu eee onda se prelije sa vrucom vodom ...

    OdgovoriIzbriši
  14. nas glupi narod ..kakvi komentari .....ne svi ali veliki brroj

    OdgovoriIzbriši
  15. Vazan je recept a ne pravopis.Da bi netko dobro kuhao nije neophodno da zna pravopis.

    OdgovoriIzbriši