18. 01. 2012.

Kuhane sparoge

Potrebno: 

  • zelene sparoge kolicina po zelji
  • malo ulja, vegete
  • po zelji par kapi limuna


Sos holandaise: 

  • 4 kasike sirceta (jabukovog)
  • 1/2 glavice crvenog luka
  • 5 zrna bibera
  • lovorov list
  • 1-2 kasike vode
  • 2 zumanca
  • 80 gr putera
  • malo soli
  • po zelji malo bujona

Nacin pripreme za sparoge:

Sparoge oprati i pri dnu osjeci drvenasti dio, oko 3 cm odozdo oguliti ih tanko. Kuhati u sirokoj serpi da se ne lome. Nasuti vode da prekrije sparoge, dodati ulje, vegetu i po zelji limunovog soka. Kuhati ca. 15-20 minuta. Lagano iscijediti vodu i preliti sa malo putera, ako je potrebno zaciniti jos malo. 

Nacin pripreme sosa: 

Sirce staviti u serpu, dodati sitno isjeckan luk. Dodati biber u zrnu i lovorov list. Sve prokuhati kratko. Dodati 1-2 kasike hladne vode. Tecnost procijediti u plasticnu posudu. Dodati 2 zumanca. Mutiti na vrucoj (ali ne kljucaloj) vodi, dok ne bude pjenasto. Istopiti puter te dodati u smjesu,zaciniti i odmah servirati uz sparoge. 
Napomena: ako vam je komplikovano da sami pravite ovaj sos, mozete ga naci u skoro svakoj samoposluzi, ili sparoge servirajte uz majonezu :) Dodatak jelu koristite: krompir, rizu, meso, ribu..... Prijatno !!!!

1 komentar:

  1. extra probali juce i svaka vam cast.....
    srdacan pozdrav od http://novisadprenociste.com/

    OdgovoriIzbriši