19. 01. 2012.

Kljukuša komadana


Potrebno :

  • 1 jaje
  • 500 gr brašna
  • so ,malo ulja ,topla voda
  • 200 gr guste vrhnje (kajmaka )
  • 200-300ml mlijeka
  • 2 kašike margarina
  • 4-5 češnji bijelog luka
Način pripreme:

U većoj posudi staviti  brašno,jaje ,so i zamjesiti tijesto sa mlakom vodom .Tijesto treba da bude otprilike malo gušće nego za palačinke .Masu dobro ujednačiti da ne bude grudvica od brašna i izliti u pomašćen i zagrijan pleh te peći  u zagrijanoj rerni oko 30 minuta na 220 ¨odnosbno dok ne porumeni s obje strane .U mađuvremenu staviti mlijeko i margarin da sel agano zagriju odnosno da se margarin istopi ,malo posoliti .Kad je kljukuša pečena pustiti je da se malo ohladi i  iscjepati je rukama na komadiće  veličine zalogaja .Kad smo iscjepali kljukušu dodamo joj  presani ili sasvim sitno sjeckani bijeli luk i  kajmak i izmješamo ,zatim dodamo mlijeko i stopljeni margarin i lagano izmješamo da se sve  lijepon ujednači .Prijatno !!!

Nema komentara:

Objavi komentar