20. 01. 2012.

Klepe/Kulaci

Potrebno:

  • brašno
  • 250 gr mljevenog mesa
  • 1 glavica luka 
  • so,vegete ,biber
  • maslac ,kajmak
Priprema:

Zamjesiti dvije jufke malo tvrđe kao za pite i ostaviti da malo odstoji. Zatim razviti oklagijom i staviti posebno na krpu ili stoljnjak koji upotrebljavate za pitu. Jufke se ne maste. Pripremiti mljevenog mesa otprilike 250 g za dvije jufke. Isjeckati crnog luka, staviti vegete i bibera. Zatim jufke sjeći kao za baklave. U svaku kockicu stavljati pomalo mesa i zatim svaku zatvoriti. U jednu dublju šerpu staviti da voda vri koju ste prethodno malo posolili. U kipuću vodu stavljati po 10-tak kulaca. Kulaci su gotovi kada isplivaju na površinu. Ostavite ih još jedan minut dva na površini vode prije nego ih počnete vaditi. Kulake vaditi šupljom kašikom ili u devdir te kada se malo ocijede ih zatim redati u jednu tepsiju. Kada su svi kulaci gotovi, rastopiti malo maslaca sa kajmakom i zatim preliti preko kulaka. Kulake jesti vruće uz bijeli luk. Prijatno !!!

Nema komentara:

Objavi komentar