19. 01. 2012.

Kibbeh

Sastojci za 4 osobe:

Osnovna smjesa:

  • 350g bulgur,350g mljevenog mesa
  • 1 kasikica soli,1 veci luk
  • 1 solja jako hladne vode ( za mazanje ruku kod oblikovanja )
  • 1/2 kasikice mljevenog cimeta
  • 1/2 kasikice 7 spices (biber,koriander,piment,kim,karanfil itd.)
Fil:

  • 300g mljevenog mesa,4 kasike ulja
  • 2 veca luka,1/2 kasikice mljevenog crnog pipera
  • po zelji soli,malo cimeta,malo mljevenog kima
  • oko pola litra ulja za przenje,muskat,djumbir
  • piment,crni piper,cimet
  • mahlab,klincic

Priprema:

Dobro operite bulgur i potopite ga u hladnoj vodi i ostavite 10 min. da nabubri.Kad je gotovo dobro sakama istisnite svu tekucinu,sto vise mozete.Stavite ga u vecu posudu.Luk isjeckajte sto sitnije mozete i dodajte ga u posudu sa bulgurom.Dodajte 350g mesa,dodajte zacine i dobro rukama sve promjesajte da dobijete jednolicnu smjesu.Pokrijte posudu sa vlaznom krpom i ostavite u frizider 30minuta.

Fil:

Luk sitno isjeckajte,malo posolite i proprzite na ulju dok postane staklast.Dodajte mljevenog mesa,zacine,posolite i przite dok bude gotovo.Ponjole ispecite na tavi bez ulja i umjesajte u fil.Ostavite da se ohladi.Smjesu izvadite iz frizidera.Ruke umocite u hladnoj vodi i uzmite meso,otprilike kao lipticu za golf i dobro je rukama oblikujte,prstom napravite udubljenje,formu od okruglu promjenite u ovalnu,pazite zidovi da budu otprilike iste debljine.U udubljenje stavite fil,koliko moze stati i zatvorite otvor i pazljivo oblikujte ovalnu formu.Naravno zbog udubljenja i punjena filom “loptica” ce se povecati,bice otprilike kao malo vece jaje.Ponavljajte postupak dok ne potrosite svu smjesu.Dok radite stalno ruke umacite u hladnu vodu.
Pecite u vrucem ulju dok dobiju ljepu braon boju.I stavljajte na papir da upije visak masnoce.

Posluživanje:

Odlicno prija uz salatu,ili jogurt.Mozete isto kao prilog dodati i przeni krompir,pita hljeb….kako ko voli.

Nema komentara:

Objavi komentar