18. 01. 2012.

Karniyarik (Turski specijalitet)

Potrebno:

  • 1 kg tanjih patlidzana
  • 500 gr fasiranog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • paradajz za kuhanje
  • 1 paradajz,1 paprika

Priprema:

Patlidzane oguliti tako da budu sareni ( jedan red ogulite, jedan ostane ) i stavite ih u slanu vodu da odstoje jedan sat (da izvuku gorcinu), kasnije iscjedite vodu i posusite patlidzane. Nakon toga zarezete ih po sredini i isprzite ih na ulju tek toliko da malo omeksaju i malo zarumene, s druge strane u tavi isprzite sitno isjeckani luk sa fasiranim mesom, te dodate u to malo paradajza za kuhanje, soli i vode (zbog safta). Poprzene patlidzane poredate u pouljenu tepsiju. S kasikom napunite patlidzane i ukrasite ih sitnim komadima paradajza i paprike, te stavite u rernu da se ispece. Za 20 minuta( na 250 °) imate lijepo i zdravo jelo na stolu .Prijatno !!!

Nema komentara:

Objavi komentar