18. 01. 2012.

Esidov somun

Potrebno:

  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mlake vode
  • 30 gr kvasca
  • 2 čajne kašičice soli
  • 1 čajnu kašiku meda
  • 2 jaja
  • oko 1 kg brašna
Način pripreme:

U mlakoj vodi izmiješati kvasac,so,med. dodati jogurt jaja i zakuhati. Tijesto treba biti ko i za obični hljeb.
Ostaviti na stolu (najbolje je na čaršafu) i kad nadodje razviti ga na debljinu od 4-5 mm.Čašom iskružiti kolutove (kao krofne) i u tepsiju redati u krug tako sto na pola prve stavljate sljedeću i tako u krug. Na  kraju ono resto od okruženog staviti u sredinu,ostaviti da nadođe i peći kao i svaki drugi hljeb.Treba pripaziti da brašna ima sa obje strane jufke tako da kad se kolutovi slažu ne lijepe jedan za drugi.Može se posipati čurokotom, sesamom ili po želji.Prijatno !!!