18. 01. 2012.

Domaći integralni hljepčići

Priprema:

Staviti u zdjelu 4 vrste brasna da zajedno bude oko 1kg ( otprilike 300 gr bijelog psenicnog, 300 gr. domaceg kukuruznog brasna, 300 gr crnog integralnog psenicnog i 100 gr. jecmenog brasna). Dobro viljuskom promijesati,dodati pola sake sjemenki susama i pola sake  malo nasjeckanih sjemenki suncokreta, posoliti i umijesiti tijesto sa germom i toplom vodom.

Pokriti cistom krpom i ostaviti na toplo mjesto na nadolazi. Kada poveca volumen najmanje dva puta, premijesiti rukom i izvaditi na dasku posutu kukuruznim brasnom, pa dobro rukom namladiti i podijeliti na 8 hljepcica, svaki jos mijesiti malo na kukuruznom brasnu i stavljati u nauljenu tepsiju.Narezati ih malo odozgo, da ne popucaju prilikom pecenja. Pokriti krpom da jos malo nadodju u tepsiji, a onda staviti u prethodno zagrijanu rernu. Kada su peceni, premazati kockom maslaca. Zdravo i ukusno.Prijatno !!!