18. 01. 2012.

Ajvar

Potrebno: 

  • 5 kg crvene paprike
  • 1,5 crnog patlidžana
  • 1 l ulja,sirće,so
  • 4-5 češnji bjelog luka
  • po želji: 2-3 ljute paprike

Način pripreme: 

Očistiti sjemenke od paprike i isjeći je na 4-5 djelova uzduž. Patlidžan izrezati na kolutove debljine ca. 2-3 cm. U veću posudu staviti vodu, ca 4-5 litara i dodati malo soli i jedan fildžan sirćeta. Prokuhati a zatim obarivati papriku i patlidžan. Kad stavimo paprike unutra, otprilike pregršt i po, sačekati da prokuha i onda nek kuha 3-4 min, a zatim izvaditi u tepsiju ili neku dublju plastiku. Isto uraditi i sa patlidžanom. Zatim sve samljeti u mašini za faširanje mesa. Izmješati bjeli luk, koji ste sitno isjeckali ili zgnječili, i po želji ljutu papriku, ako želite da bude ljuto. Možete staviti u dvije posude da kuha, jer ionako ima dosta smjese da se kuha u dvije posude. Jednu napravite blagu, a drugu ljutu po vašem ukusu. Kuhati oko 1 h na blagoj vatri a zatim dodati oko pola litra ulja i dalje kuhati uz povremeno mješanje. Nakon 1,5 sat bi trebalo biti gotovo. U pripremljene galone (tegle, bocune) sipati jos vruće, do 1,5 cm od vrha galona, i onda zapeći u rerni dok se po vrhu ne uhvati malo korice i onda preliti sa uljem do vrha. Zatim još tako vruće zaklopiti i staviti na hladno mjesto, najbolje u podrum. Napomena: Galoni bi trebali biti još mokri od vode, kad sipate u njega ajvar, najbolje operite ih u vrućoj vodi malo prije nego sto počnete sipati ajvar. Tako je manja sansa da popucaju od jake toplote. Prijanto !!!