12. 08. 2011.

Fantastične kiflice



























Sastojci za tijesto:

  • 250 ml vode
  • sviježi kvasac
  • 250ml ulja
  • 600gr brašna
  • 3 kašike kakaa,
  • kokos ili orahe za posipanje
  • Sastojci za agdu:
  • 250 g sećera,
  • 200 ml vode 
  • 3 kesice vanil sećera.

Priprema tijesta:

Kvasac se stavlja u vodi, dodaje se ulje i sa brašnom se sjedinjuje.

Gotovo tijesto se dijeli na dva dijela, u prvom se stavlja kakao, u drugom koksovo brašno 3 kašike.

Bijeli dio se rastanji dlanom, isti postupak sa drugim dijelom.

Stavlja se jedno na drugo i oklagijom se poravnja .

Svaki krug se siječe na osam delova, svaki trougao se vrti u kiflu.

Kada je sve gotovo kiflice se redaju na  masnu hartiju i podmazanom plehu i peče se na 200 stepeni.

Priprema agde:

U šerpi stavit sve sastojke i kuhat agdu.

Ispečene  kifle se umakaju u topao zaljev.

Zatim se posipa  kokos ili orah.

Nema komentara:

Objavi komentar