12. 11. 2012.

Ludo tijesto

Ludo tijesto


Sastojci:
  • 250 ml mlijeka
  • 1 kašičica šećera
  • 40 g svježeg kvasca
  • 500 g glatkog pšeničnog brašna
  • 500 g oštrog pšeničnog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 2 jogurta (2 x 200g)
  • 3 žlice šećera
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
Priprema:

U posudici ugrijati 250 ml mlijeka, dodati kašičicu šećera i razmrvljeni kvasac. Promiješati i ostaviti na toplom mjestu da uzlazi.

U posudu za miješanje dodati obje vrste brašna i redom dodavati, prašak za pecivo, šećer, ulje i sol. Dodati jogurt i lagano ulupana jaja. Na kraju dodati uzašli kvasac i miješati kuhačom dok se smjesa ne poveže. Dalje mijesiti rukama dok se ne dobije glatko, čvrsto tijesto (po potrebi, ako se tijesto lijepi za ruke, dodati još malo brašna).

Zamiješano tijesto oblikovati u kuglu i staviti ga u najlonsku vrećicu, istisnuti zrak te vrećicu zavezati. Ostaviti u hladnjaku da tijesto odstoji 4 sata.

Nakon što se tijesto odmorilo, rezati količinu tijesta po potrebi i upotrebljavati po želji. (kuharski recepti)

Broj komentara: 36:

  1. Tjesto je super brzo se napravi a moze i par dana da stoji listici su super a i pizze su odlicne necete se pokajati probaj te....................

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je stvarno više nego dobro, može i do deset dana da bude u frižideru.

    OdgovoriIzbriši
  3. MA STVARNO STE SVI NEPISMENI,,,,KATASTROFAAA OD VAS LJUDI, PA I OD ONOG ILI ONE ŠTO JE DALA OVAJ RECEPT, VIŠE PUTA JE PITANJE, KOLIKO DUGO IZDRŽI OVO TIJESTO U FRIŽIDERU, DA SE NE POKVARIIII...JEL ČE BITI SAD KOJI ODGOVOR...DA JE FINO TO VRČ ZNAMOOOOO....I DA POSEL 4 SATA STAJANJE JE UPOTREBLJIVO. ALI DA GA NAPRAVIMO VIŠE, PA KAŽITE VEČ JEDNOM KOLIKO DUGO MOŽE BITI U HLADENJAKU....

    OdgovoriIzbriši
  4. Sofiya, šališ se, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  5. ako procitate od pocetka do kraja komentare,pise da moze ostati testo do 5-6dana u frizideru,pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  6. Za pismene je napisano u dva navrata........7 do deset dana moze stajati u frizideru, od momenta kada ga zamesis

    OdgovoriIzbriši
  7. Recept je poznat vise od 20 godina, pravo ime mu je Bugarsko dizano tijesto

    OdgovoriIzbriši
  8. glupi narod sa Balkan,nisam ni jednom procitala Recept a da nema glupih komentara a na zalost vise puta i na nacionalnoj strani

    OdgovoriIzbriši
  9. Sofiya - procitajte svoj komentar pa onda pisite o nepismenosti. I jos jedan besplatan savijet o 'online etiquette' - ne treba upotrebljavati 'all caps' = velika slova - jer to je kao da se derete ili vicete.

    OdgovoriIzbriši
  10. Zašto prašak za pecivo i kvasac?

    OdgovoriIzbriši
  11. tjesto je super, u friž. može stajati 5-7 dana, a u hladnjaku i do 1 mj.(ja sam napravila i dio stavila u hl. i zaboravila.U međuvremenu sam napravila drugo, opet dio stavila u hl., a kako na sve pišem datum, našla sam i ono staro(1 i po mj.) napravila buhtle i bile super

    OdgovoriIzbriši
  12. kvasac i prasak za pecivo zato kad ga izradis prije pecenja nije potrebno cekati da se tijesto digne

    OdgovoriIzbriši
  13. kako glup svet,cuj koliki je rok trajanja testu?! svasta,ja glupog sveta,rok rajanja mu je 150g...razumete?!aaahahahhaha

    OdgovoriIzbriši
  14. pa nepravi se tijesto da bi stajalo u frižideru.....npraviš, pečeš i jedeš......

    OdgovoriIzbriši
  15. ljudi sta vam je daj budite jedni drugim od pomoci a ne na taj nacin da se ponasate pozz

    OdgovoriIzbriši
  16. Ludo tijesto je super, ali ludi komentari I izivlavanje I ponizenja je SRAMOTA.

    OdgovoriIzbriši
  17. tijesto imam da probam ... hvala na rezeptu a i na vasim komenatrima ...nisam se vec dugo tako slatko nasmijala ;-) pozz

    OdgovoriIzbriši
  18. Za sto koristite ovo tijesto, voljela bih da probam

    OdgovoriIzbriši
  19. vrlo lepo testo medjutim nazalost pojedinim osobama nedostaje malo kulinarskog iskustva tako da im se sve treba nacrtati.

    OdgovoriIzbriši
  20. Sofija je kralj ..... odusevila me sa svojom pismenoscu :) :) :)

    OdgovoriIzbriši
  21. a ovi sto se praju da sve znaju da im das brasno nezna kako sa vodu da zamesu

    OdgovoriIzbriši
  22. Mene zanima proces. Ja sam do sada priredjivala ovaj recept slicno, samo bez tog stajanja u frizideru. Zamjesim tijesto cekam da se podigne i recimo za kruh, premjesim ga i stavim u kalup za pecenje da se jos jedanput podigne. S tim izbjegnem da mi korica popuca prilikom dizanja. Kako to s ovim receptom funcionira kad se tijesto dize pri pecenju?

    OdgovoriIzbriši
  23. Koja je razlika izmedju hladnjaka i frizidera...?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za krepat, fakat... Koja je razlika???

      Izbriši
  24. Kakva je razlika izmedju 1kasicice secera i 3 kasike secera? Zasto ne moze 4 kasike secera hahaha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razlika je što u kvasac staviš malu čajnu žličicu šećera a u tijesto 3 velike, jedino smiješno ovdje je kašičica i žlica... Ako je kašika onda kašičica ako žlica onda žličica... Hihihi

      Izbriši
  25. Ludo testo,a ljudi jos ludji... :-)

    OdgovoriIzbriši
  26. moze li suhi kvasac umjesto svjezeg i ako moze koliko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. moze a postupak je isti kasikica secera topla voda ili mlijeko i kvasac ce nadoci

      Izbriši
  27. Laksa verzija:
    U kantici zamijesajte 1 Kg brasna sa 10g suhog kvasca pa onda dodajte 650 ml mlake vode u kojoj ste razmutili 15-20g soli. Nista vise. Nikakav secer, mlijeko ili jaja. Nepotrebno.
    Mjesaj sve jedno samo par minuta, ne treba biti ni glatko ni savrseno izmjesano, zatvori kanticu i ostavi je na toplom dva sata ili dok se tijesto ne podigne duplo. Stavi u frizider na bar jedan dan prije koristenja. Ovakva smjesa moze stajati do 14 dana. Kad potrosite tijesto ne perite kanticu nego zamjesajte novo tijesto. Zasto? Zato sto oni mali ostatci starog tijesta ce dati posebnu aromu novom tijestu. Ja ovo radim jednom sedmicno sa vecom kantom i koristim trodupli omjer koji sam gore pomenuo.
    Kad trebate tijesto lagano ostrim nozem otkinite koliko vam treba, njezno oblikujte pecivo/kruh-hljeb, ostavi 15 minuta da se odmori, narezi povrsinu ziletom i onda pecite na zagrijanom plehu, ne u kalupu. U prvih par minuta mozete poprskati zidove rerne mlakom vodom da se napravi para u rerni jer je ona neophodna u prvih 10 minuta pecenja da se na pecivu napravi hrskava zlatna korica.

    OdgovoriIzbriši
  28. Pa dobro, neka ide anonimno iako to i ne volim. Dakle, recept je odličan, komentari OK, a ono nepismeno i nepristojno valjda mora biti, jer među nama ljudima svega ima. Moj hobby je skupljanje IP adresa ovakvih lumena i ne samo na receptima, nego na raznim mjestima. Možda jednoga dana objavim knjigu o njima. Oni će se možda prepoznati, možda, ali njihova će ih okolina sigurno upoznati. Vjerovali ili ne, štivo bude zanimljivo i smiješno. Do tada, samo pecite svašta s ovim tijestom, stvarno je odlično. Pozdrav osobi pod imenom Sofiya i svim slavnim anonimcima.

    OdgovoriIzbriši
  29. Ima li ova stranica administratora. Ova "Anonimno" je baš pretjerala. Ugasi je više...

    OdgovoriIzbriši