09.07.2012.

Juliška



Juliška je kolač prigodan za nedjeljni ručak ili blagnadsku trpezu.

Sastojci za biskvit:


  • 6 žutanjaka
  • 18dkg šećera
  • 5 žlica brašna
  • 2 žlice kakaa
  • snijeg od 6 bjelanjaka

Sastojci za kremu:

  • 1dcl mlijeka
  • 15dkg šećera
  • 15 dkg oraha
  • 15 dkg maslaca

Priprema:

Za smjesu za biskvit pjenasto umutiti žutanjke i šećer, dodati kakao te naizmjenično brašno i snijeg od bjelanjaka. Peći u plehu obloženim masnim papirom u zagrijanoj pečnici na 180°C 30 minuta. Za kremu prokuhati mlijeko i šećer dok se sav šećer ne otopi, dodati mljevene orahe, maknuti s vatre i dobro izmješati. Kad se smjesa malo ohladi dodati maslac pa premazati preko hladnog biskvita. Na kraju  ukrasiti ribanom tamnom čokoladom.