09.07.2012.

Juliška

Recept:

Juliška je kolač prigodan za nedjeljni ručak ili blagnadsku trpezu.

Sastojci za biskvit:
-6 žutanjaka
-18dkg šećera
-5 žlica brašna
-2 žlice kakaa
-snijeg od 6 bjelanjaka

Sastojci za kremu:
-1dcl mlijeka
-15dkg šećera
-15 dkg oraha
-15 dkg maslaca

Priprema:
Za smjesu za biskvit pjenasto umutiti žutanjke i šećer, dodati kakao te naizmjenično brašno i snijeg od bjelanjaka. Peći u plehu obloženim masnim papirom u zagrijanoj pečnici na 180°C 30 minuta. Za kremu prokuhati mlijeko i šećer dok se sav šećer ne otopi, dodati mljevene orahe, maknuti s vatre i dobro izmješati. Kad se smjesa malo ohladi dodati maslac pa premazati preko hladnog biskvita. Na kraju  ukrasiti ribanom tamnom čokoladom.