14.3.12.

Rolat od špinata

Sastojci:
Za koru:
-1/2 l mlijeka
-80 gr putera
-80 gr brašna
-1/2 kg špinata
-5 kom jaja






Za filovanje:
-2 čaše kisele pavlaka ili  1/2 kg mladog sira uz dodatak krem sira
-100-150 gr sjeckane šunke ili u listovima

Za ukrašavanje:
-po želji namazati krem sirom, napraviti cvjetiće od krem sira ili od mrkvice…

Priprema:
Skuhati mlijeko, puter i malo soli, postepeno dodavati brašno brzo miješati i kratko kuhati, (pazite da vam ne zagori) ohladiti potpuno.Špinat dobro oprati sitno isjeckati, posoliti i nakon pola sata dobro ocjediti.Kad je ona kuhana masa potpuno ohlađena dodavati sjeckani i dobro ocjeđeni špinat i 5 žumanjaka jedno po jedo i dobro izmiksati.Na kraju dodati snijeg od 5 bjelanjaka i lagano izmiješati kašikom.Peći u plehu na masnom papiru oko pola sata na 150 stepeni.Kad je kora pečena ako ćete praviti rolat odmah ga srolajte zajedno sa papirom na kojem ste ga pekli a ako ćete praviti oblik torte ostavite da se kora ohladi pa izrežite tri jednake trake.Kad je kora ohlađena razmotajte je i filute kiselom pavkaom u koju ste naribali malo aromatičniji sir (ako volite) tipa koziji ili ovčiji ili umutite mladi sir sa krem sirom, vama na volju.Šunku možete nasjeckati pa staviti u sir ili pavlaku il jednostavno složit na sir u listovaima pa ponovo zarolati rolat.Ovaj moj rolat na slici nema šunku, meni nekako ne paše šunka u ovoj kombinaciji ali eto prenosim vam orginalan recept koji imam. :-)))


4 komentari: